Femtonde brevet

Ängelholm, Augusti 2014

Till dig som har läst Emils bok, Tretton brev.

Det blev ytterligare ett brev från mig, Walle. Efter boken trycktes valde Emil att skicka en kopia till sina föräldrar. De har nu återupprättat kontakten. Det gläder mig mycket eftersom jag aldrig fick chansen att återuppta kontakten med min far. På något vis vill jag tro att det här är ett bevis på att det finns gott i alla människor och att även om man har kommit på kant med varandra, så finns det en väg tillbaka genom kommunikation.

Man får lära känna varandra igen. Börja med ovillkorlig respekt, för att sedan återuppbygga förtroende hos varandra. Jag vill tro att det är möjligt att brygga över klyftor som har uppstått, att gamla destruktiva relationer kan ersättas av nya, mer välfungerande.

Men sen är det ju så, man kan inte älska alla och man ska aldrig begå våld på sig själv för att vara någon annan till lags. Tiden får utvisa om Emil och hans föräldrar fortsätter hålla kontakten.

Att ge folk en andra chans är kanske inte alltid lätt och många gånger kan det ge en lärdom och erfarenhet som man kan bära med sig resten av livet om man väljer att göra det. Ofta är det förknippat med mycket jobb och engagemang från båda parter och ingen, förutom de inblandade kan säga om det är värt att lägga ner den tiden och det engagemang det tar för att ta sig igenom till andra sidan. Min övertygelse är att det är värt att lägga ner både tid och engagemang.
Troligen kommer relationen inte bli som den varit tidigt, men relationen kan få en ny form. Ett sår som läker kommer alltid lämna ärr efter sig, så även emotionella sår.

Jag tror, och är orubblig i den tron, att innerst inne vill alla människor väl, men det ligger också i vår natur att vi är lata och egoistiska. När kommunikation mellan två individer brakar samman och skär sig så tar egoismen och latheten överhand, för det ÄR jobbigt att bygga upp den igen. Våra barriäer av heder och personlig prestige växer när vi känner oss kränkta. Första steget är att lära sig själv se bortom de här barriärerna. Andra steget är att motparten ska försöka göra det. När båda kan mötas utanför sina egna barriärer, kan kommunikationen återupprättas.

Att göra detta krävs mycket jobb från sig själv, men lägger motparten inte ner samma jobb och engagemang som en själv, så är det svårt att lyckas.
Jag önskar både Emil och dig all lycka och välgång med de svåra situationer som ligger framför er.

Allt gott!

/Walle