Till påsk är det ju väldigt vanligt med kyckling, ägg, gula och vita saker, så därför är huvudtemat i påskbiffar just kyckling, ägg, gult och vitt. Även om det finns med två röda ingredienser också, så ser jag bara det som lite bonus för att sprida mer färgglädje!

 

Du behöver:

 

800-1000 g kycklingfärs

1-2 gullökar, finhackade (gul är ju påskens färg)

0-5 vitlöksklyftor, beroende på hur mycket du tycker om vitlök

1 stor eller 2 små gula, rivna morötter (kan ju använda vanliga oranga också, men då blir det inte påskbiffar, utan bara vanliga kycklingbiffar)

2 blad från ett vitkålshuvud, finhackat

1-2 msk paprika pulver (jag vet, det är rött, men tror inte det blir gott med saffran)

0,5 – 1 tsk salt (svårt att smaka av, så du får prova dig fram)

1-2 tsk ingefärspulver

1-2 tsk peppar

1 msk sambal olek (eller mindre om du vill ha lite mildare biffar)

2-3 ägg

 

Lägg allt ovan (kom ihåg rivet och finhackat för bästa resultat) i en bunke, blanda ihop till en smet. Låt gärna smeten stå och “mogna” en stund innan stekning.

 

Det är kyckling du har att göra med, så var noga med hygienen!

 

När allt är ihopblandat och har stått och mognat någon timma eller två, så är det enklast att ta två stora skedar eller slevar, så du slipper kladda ner händerna med smeten (använder du händerna, så åter igen: tänk på hygienen!). Forma biffar (eller för den sakens skull, små påskbullar, ej att förväxlas med köttbullar, som är något helt annat) med slevarna och lägg i en varm stekpanna, bryn först biffarna på varje sida för att de ska hålla ihop lättare, låt dem sedan genomstekas helt. Stek hellre längre på lägre värme än kortare tid på hög värme.
Serveras med fördel till något så färglatt som rotmos, eller vanlig potatismos, eller varför inte vanliga kokta potatis.