Med dagens utbredda användande av både Internet och datorer hemma och på jobbet och smarta telefoner så borde de flesta av oss ha en uppsjö av olika lösenord att hålla reda på.

Men det har de flesta av oss inte. Vi har ett, eller kanske två, som är lätta att komma ihåg, som vi använder överallt.

 

Ofta är det något väldigt enkelt och personligt som kan vara lätt för utomstående att gissa sig till.

Eller också är det så enkelt att det går att komma åt genom “brute force”, dvs en dator sätts på att logga in på ditt konto med dina användaruppgifter och provar med de vanligaste lösenorden som finns i en databas, alternativt söker igenom ditt sociala nätverk efter namn på närstående, barn, husdjur etc.

 

Ja, det är väldigt långsökt att någon ska lägga ner så mycket tid på att få fram just dina kontodetaljer och knäcka just ditt lösenord, men jag tror ändå att många av oss skulle kunna bli bättre på att hantera, skapa, komma ihåg och framförallt använda säkrare lösenord.

 

För att få en liten bakgrund till hur lätt det är för personer med rätt kunskap och motivation att komma över saker som de inte ska, titta på hackern Frank Heidt på TEDxMidwest (på Engelska). Han har en skön kommentar angående lösenord (ca 11 minuter in) som är något i stil med: “Hur många använder samma lösenord till flera tjänster? GÖR INTE DET! Du gör mitt liv meningslöst!”

 

Hacking 101: Frank Heidt at TEDxMidwest

 

Hur gör du då för att ha unika lösenord (som dessutom bör bytas med jämna mellanrum) till alla tjänster och sidor du använder?

 

Steg ett, skapa ett lösenord som du har lätt för att komma ihåg.

 

Tillexempel:

 

MfbpSg16!

 

Ovan lösenord täcker in de vanligaste av kriterierna för ett säkert lösenord, det innehåller små och stora bokstäver, siffror och något specialtecken och är längre än åtta tecken.

 

Hur kan det vara ett lätt lösenord att komma ihåg?

 

Jo, det är en förkortad mening:

 

Min farmor bo på Storgatan 16!

 

MfbpSg16!

 

Även om någon vet att din farmor heter Stina eller var hon bor, eller att din hund heter Charlie så kan de inte gissa sig fram till det lösenordet.

 

Steg två, anpassa lösenordet till den sidan eller tjänsten du använder.

 

Här är exempel på att skapa två lösenord, ett till Facebook och ett till jobbet.

 

När du ska titta på Facebook kanske du gör det av någon speciell anledning. Du kanske går dit och tänker “Undrar vad mina femtioelva vänner hittar på idag?” eller som lösenord: Uvm5011vhpi?

 

När du kommer in till jobbet, glad i hågen för att du äntligen ska få påbörja en ny arbetsdag kanske du tänker: “Så härligt att få börja jobba! 8 orörda timmar framför mig!” eller som lösenord:

Shafbj!8otfm!

 

Svårgissade lösenord, men säkra!

 

Bara din fantasi sätter gränser för hur dina lösenord ser ut.

 

Några generella tips längs vägen bara:

 

*Använd aldrig å, ä eller ö i lösenorden.

*Använd bara specialtecken som du kan hitta om du sitter framför en dator som har ett annat språks tangetbordslayout.

 

Om du har tid, kolla även in hackern Pablos Holmans framträdande på TEDxMidwest (också på Engelska). Även om han inte pratar specifikt om lösenord så har han ändå en hel del att säga som kan få tankarna att börja snurra.

 

Top hacker shows us how it’s done | Pablos Holman | TEDxMidwest