Om jag fått möjligheten att leva om mitt liv, hade jag gjort många val annorlunda. I efterklokhetens tecken finns många lärdomar.

Jag hade levt ett rikare liv, och förmodligen ett liv med mera pengar.

Om vi börjar med just pengar, så sägs det ju inte att det är de stora inkomsterna som gör oss rika, det är de små utgifterna. Jag skulle vilja förädla det till de smarta utgifterna.

Ibland är en lite större utgift en bättre långsiktig lösning än en lägre. Men det är ju fortfarande bara pengar. Monetär rikedom.

Den rikedom jag tror mig skulle besitta i mina annorlunda val är av en helt annan typ.

Mitt ny funna motto är “less is more”… mindre är mer… mindre ger mer…

 

Istället för att lägga pengar på att följa med i status och prylkarusellen som sköljer över alla individer i dagens samhälle, så hade jag ett annat val.

 

Jag skulle kunnat låna boken på biblioteket, istället för att köpa den. Då skulle jag kunna bära med mig dess innehåll i själen, i minnet, dela den med andra genom att prata om den. Istället köpte jag den, måste släpa den med mig och förvara den, lånar ut den till andra och får tillbaka den, men den har blivit en sak, jag har förringat dess verkliga värde.

 

Jag såg filmen på bio, jag köpte den för att ha den hemma. Min filmsamling har vuxit i tre iterationer. Första inkarnationen var VHS, som såldes för en spottstyver, nästa var på DVD som också såldes för en spottstyver. Nu är det en blandning av Blue-Ray och DVD. Istället kunde jag hyra filmerna eller streama dem från nätet. Nu är de en sak som måste förvaras och förvaltas. Dess underhållsvärde förringas av en degraderad status som tillfällig underhållning och tidsfördriv. Efter en avverkad skyndar jag vidare till nästa. Visst det ger ett stort mått av underhållning, men när filmen sedan ses om, eller om och om igen, så tappar även den sitt värde. Magin blåses bort av lättillgängligheten.

 

Musiksamlingen som växte parallellt på vinyl och CD till en början blev sedan en paralellsamling på CD och MP3 och är nu en salig blandning av streamad musik, osorterade MP3:or och en ostrukturerad och kraftigt krympt CD-samling. Komplexiteten av att ta fram just den för stunden önskade låten gör att allt bara ligger och samlar damm. Den nyttjas inte, njuts inte. Den finns där, belastar och tar plats.

 

Ur ett egoistiskt perspektiv behöver jag bara någonstans att sova, kläder att ha på mig, mat att äta. I övrigt kan jag välja att njuta av världen genom att möta den på olika sätt, ensam eller tillsammans med andra. Men jag är inte bara en egen individ med ansvar för mig själv. Jag är också en far och en äkta man. Jag har både ett ekonomiskt och socialt ansvar för familjen och våra husdjur.

 

Jag har inget äkta behov av att samla på mig alla de här böckerna som jag vill läsa “någon gång”, eller de där filmerna som jag vill se om eller den där musiken… De behoven jag har är att få uppleva och njuta av dem någon gång, ibland, kanske framförallt musiken, återupprepa upplevelsen. Men för att göra det behöver jag inte äga den…

 

Jag vill lära min dotter att uppleva, istället för att jaga, äga, förvalta och släpa med sig.

Jag vill lära ut att värdet ligger i upplevelsen, i stunden, att samla på de upplevelserna istället för sakerna. Att dela de upplevelserna med varandra och andra.

 

Att leva genom att göra saker istället för att jaga saker. Att njuta av det enkla istället för det skapade.

 

Att använda de digitala verktygen och distributionskanalerna som ett sätt att slippa äga. Njut av det för stunden istället.

 

Dels frigör det massor av ekonomiska resurser som kan omfördelas till annat, eller helt enkelt sparas. Dels skapas inget behov av förvaltning eller släpa med sig. Dels skapas njutningen av upplevelsen och den påverkan och det avtryck upplevelsen gör hos mottagaren.

 

Det är i detta som berikandet kommer in, det rikare livet. Påverkan och avtrycken, det icke materiella som vi kan bära med oss, det som kan forma oss. Det vi kan dela med oss av till andra genom att möta andra människor.

 

Tänk detta i större skala. På fler komponenter i livet. Tänk att leva kravlöst och vakna upp varje dag utan att behöva förvalta de materiella tingen runt om oss, att ha så få så att vi kan underlätta våra liv utan överflödet. Att få dela tiden och upplevelser med de människor som finns runt om oss. Att tillsammans få bara vara. Njuta i gemenskap.

 

Jag hade gjort många annorlunda val. Jag kommer att göra många annorlunda val. Jag börjar idag. Fågel Fenix föds igen.