Ibland är det svårt att veta var man ska börja och vem man ska kontakta. Börja med att tanka hem denna lilla fil som du sedan enklast startar genom att dubbelklicka på den inne i Windows. Filen är av typ .bat (batch fil) vilket är en fil som startar direkt. Varje sund människa skulle inte tanka ner en sådan fil från en okänd hemsida och köra den, det förstår jag också! 🙂 Vem vet vad för nisse som skrivit den och vilken skada den kan ställa till med?! Har du inte kunskap själv, fråga någon i din omgivning som har koll, innan du tankar ner den här filen, så att du inte känner dig osäker på om du blir lurad…. även om jag så klart kan försäkra dig om att det är lugnt att köra den… 🙂

Testet är väldigt enkelt, det skickar ett kommando som heter ping till olika ställen, och resultatet av testet baseras på ifall den får svar eller inte.

Hitta fel

Högerklicka på länken ovan och välj ”spara som…”

Den fil du får hem är en .zip-fil som du får packa upp, väl uppackad hittar du två filer, hitta-fel.bat och läs mig.txt. I läs mig.txt hittar du samma avläsnings guide som nedan, för jag tänker att om du har problem med din internet anslutning, så kommer du inte kunna ta dig hit och för att få hjälp med att avläsa resultaten, eller hur?! 😉

Den filen du ska köra är den som heter hitta-fel.bat.

Utläsa resultat

Testet är uppdelat i 4 sektioner. Sektion 1 är för att verifiera att testet funkar och du ska få fram två rader:

Min dator (Local Host – 127.0.0.1) svara vid pingning. (Det ska den)

Min anslutning har inte time outs.

Får du fram något annat än ovan rader så är det något grundläggande fel, och du bör inte lita på resterande test resultat.

Sektion 2 utgår från att du har anslutit din dator till en router eller brandvägg hemma, som sitter mellan din(a) dator(er) och modemet (som är den burk där internet kommer igenom). Skulle du inte ha någon brandvägg/router så kommer du att få fel på det här testet. Har du en router/brandvägg så kommer resultatet mest troligt se ut så här (om den inte har någon annan ip-adress än 192.168.0.1, vilket jag i det här enkla testet förutsätter att den har):

Min Router (Gateway – 192.168.0.1) svarar vid pingning. (Det ska den)

Min hanslutning har inga time outs. (Ska den inte ha)

Fungerar allt normalt ska du få svar på pingning och inte ha några time outs. Får du detta så får du börja felsöka ditt lokala nätverk, har du din dator trådlöst ansluten till routern kan du exempelvis prova ansluta en kabel mellan dator och router istället.

Sektion 3 gör en anslutning ut på nätet, till www.hif.se (testet skrevs till min svärfar som är ett stort HIF-fan), för att den här delen av testet ska funka måste din dator ha kontakt med en så kallad DNS-server som gör om domän namnet (www.hif.se) till en ip-adress, som den sen skickar ett ping till.
Resultatet bör i bästa fall bli så här:

Hif.se (en internet server) svarar vid pingning.

Min anslutning har inte time outs.

Steg 1 nu är första raden, svarar hif.se på ping, då har du anslutning ut på nätet, och har anslutning till din DNS-server. Har du inte det kan det betyda att din router/brandvägg inte har kontakt med internet, eller att du inte fått din DNS-server på rätt sätt.

Men om du nu får svar, men också får time outs (vilket inte är bra) så innebär det att din anslutning fungerar, men den fungerar dåligt, då kan det vara idé att prata med din internetleverantör.

Sektion 4 är medtagen för att du ska få se hur det ser ut om allt går åt skogen. En ping skickas till ip-adress 1.1.1.1 som inte bör finnas på ditt nätverk, således kan den inte nås. Det är alltså helt som det ska att resultatet blir:

Ej existerande adress (1.1.1.1) svarar inte vid pingning.

Min anslutning har time outs.

Om du nu har fått för dig att använda detta lilla felsöknings verktyg, hör gärna av dig om vad du tycker om det. Du hittar kontakt formukäret längst ner… 🙂 Det är väldigt basic, men går ju att utveckla vidare. Har lösa tankar om att få det att visa din ip-adress, visa ip-adressen på din default gateway (din router om du har någon) och visa dns-servern. Om de visas tänker jag att det ju går att utläsa ytterligare information i felsökningen av internet anslutningen.